home / nieuws / De Programmeerschool maakt kinderen in basisonderwijs digitaal vaardig

De Programmeerschool maakt kinderen in basisonderwijs digitaal vaardig

01 februari 2023

Kinderen écht leren programmeren. Dat is het doel van De Programmeerschool. Met een basisbegrip van wat ze aan het doen zijn en vaardigheden die ze op allerlei manieren later kunnen toepassen.  

In opdracht van (basis)scholen verzorgt De Programmeerschool inspirerende lesdagen door bevoegde leerkrachten samen met IT- professionals. Op het programma staan ICT-basisvaardigheden, Computational Thinking en programmeren.

Stimuleren van creativiteit

De Programmeerschool heeft al honderden lesdagen op tientallen scholen in Nederland verzorgd. Leerlingen zijn heel enthousiast over het lesprogramma. Het is nieuw, fris, speels, stimuleert de creativiteit en is nét moeilijk genoeg om ze het gevoel te geven dat ze ook echt iets moeilijks hebben geleerd.  Dit enthousiasme van leerlingen, gecombineerd met de overtuiging dat ons huidige onderwijs echt meer moet doen op het gebied van digitale vaardigheden bij jonge kinderen maakt dat onze leerkrachten en gastdocenten met heel veel plezier naar school gaan elke keer weer!

Uitgangspunten  

De Programmeerschool hanteert een aantal uitgangspunten die belangrijk zijn voor de vorming van het onderwijs:

- totaaloplossing voor het implementeren van digitale geletterdheid in de klas

- sterk gekwalificeerde leerkrachten voor de klas, ondersteunt door IT-professionals

- inspirerende en uitdagende programma’s vanuit onderwijsdoelen  

- computational thinking en ICT-basisvaardigheden komen samen in programmeren

- programmeren dient vele doelen: o.a. oplossend vermogen en logisch denken

Word gastdocent

Lijkt het je leuk om 2 dagdelen per maand jouw ICT-kennis in te zetten om kinderen digitaal vaardiger te maken? Word gastdocent! Als gastdocent leg je de onderdelen die te maken hebben met programmeren uit, en helpt met het beantwoorden van vragen en het herstellen van fouten.  Je bent niet verantwoordelijk voor de orde in de klas, maar inspireert leerlingen door op een leuke manier de programmeerconcepten aan de kinderen duidelijk te maken aan de hand van het lesmateriaal van De Programmeerschool. Uiteraard is er ruimte om eigen onderdelen in het lesprogramma te verwerken, wat een mooie aanvulling kan zijn. Gastdocenten krijgen ze een interne opleiding waarin de filosofie, lesprogramma’s, de rol van de gastdocent en de programmeertaal Scratch verder worden toegelicht.  

Meer weten of aanmelden?

https://deprogrammeerschool.nl/werken-bij/