Meerdere sprekers, waaronder Flavia D'Agostino van Proloco Civita en Pietro Lanza van de parochie van Lungro, gaven een diepgaand inzicht in de Arbëreshë -gemeenschap. Ze illustreerden hoe taal, religie (het Grieks-Byzantijnse ritueel) en tradities onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en de identiteit van de gemeenschap vormen. Hun werk toont het belang van lokale initiatieven om cultureel erfgoed levend te houden. Flavio D'Agostino benadrukte de rol van projecten in het heractiveren van de taal bij jongeren:
"Veel jongeren die de Arbëresh-taal niet meer gebruikten, zijn deze tijdens de mobiliteit weer gaan spreken, met een prettige herontdekking van de geschiedenis en de wortels van de gemeenschap waartoe ze behoren."
Jongeren in Civita opnieuw trots werden op het Arbëresh doordat lessen, excursies en zelfs huizen – “ramen als ogen, de deur als mond” – het verhaal tastbaar maken.
Pietro Lanza voegde daaraan toe hoe de erkenning door instituten, zoals de kerk, essentieel is voor het behoud van een minderheidscultuur en hoe dit een basis vormt voor een succesvolle, harmonieuze integratie.
