home / nieuws / Diversiteit op de IT-werkvloer: de kracht van verschil

Diversiteit op de IT-werkvloer: de kracht van verschil

17 september 2024

IT draait grotendeels om innovatie, creativiteit en vooruitgang. Over een ander soort vooruitgang wordt binnen de U-TECH community steeds vaker gesproken: diversiteit op de werkvloer. Wat betekent dit eigenlijk voor een IT-bedrijf? Waarom zou je? Wat maakt het lastig? En vooral: hoe komen we verder in de regio Utrecht? Daarover organiseren we op 17 september 2024 een rondetafel. 
Heb je na het lezen van dit artikel ideeën en ervaringen die gedeeld moeten worden? Laat het ons weten! Want we spreken op basis van wat we tot nu toe gehoord hebben, maar ons vermoeden is dat er binnen de U-TECH community nog veel meer ervaringen, voorbeelden en ideeën zijn. 
 
Wat is diversiteit op de werkvloer?
Er zijn veel verschillende definities en invullingen van diversiteit. We willen niet gelijk verzanden in een discussie over de definitie. Wat we er wel over willen zeggen: diversiteit gaat over het verwelkomen en omarmen van verschillen tussen mensen op de werkvloer. Denk aan variatie in achtergronden, culturen, geslachten, leeftijden en perspectieven. Het draait om het creëren van een omgeving waarin alle stemmen gehoord worden en waar iedereen zich gewaardeerd voelt, ongeacht wie ze zijn. 


Voordelen van een werknemersbestand met diverse IT’ers 
Investeren in diversiteit en inclusie in de IT heeft niet alleen sociale voordelen. Het kan ook leiden tot betere zakelijke resultaten en innovatie.  

Voor een IT-bedrijf kan een divers werknemersbestand een groot verschil maken. Het zorgt voor een ware smeltkroes van ideeën. Diverse teams brengen verschillende ervaringen en denkwijzen op tafel, wat de innovatie stimuleert en creatieve oplossingen bevordert. Bovendien vergroot het de klantgerichtheid en het vermogen om verschillende markten te begrijpen en te bedienen. Je ontwikkelt tenslotte producten en diensten voor een brede groep mensen. Het is logisch om dan ook samen met deze mensen aan de ontwikkeling ervan te werken. 
De voordelen van diversiteit en inclusie in de IT zijn kort samengevat bijvoorbeeld:  

  • Innovatie: diverse teams brengen verschillende perspectieven en ideeën naar voren, wat leidt tot innovatieve oplossingen en producten. 
  • Productiviteit: een inclusieve omgeving zorgt voor meer betrokkenheid en tevredenheid onder werknemers, wat de productiviteit en het behoud van talent verhoogt. 
  • Klantrelaties: het bedienen van diverse klanten vereist begrip en empathie. Een divers team kan beter inspelen op verschillende behoeften en verwachtingen van klanten. 
  • Reputatie: bedrijven die diversiteit omarmen, worden gezien als inclusief, sociaal en progressief, wat kan leiden tot een positieve reputatie en aantrekkelijkheid voor toptalent.

Hoe stimuleer je diversiteit binnen je IT-bedrijf? 
Wil je diversiteit bevorderen in jouw IT-bedrijf? Diversiteit en inclusie in de IT kunnen worden gestimuleerd door actief beleid en bijvoorbeeld:  

  • Leiderschap: Leiderschap moet diversiteit en inclusie ondersteunen door beleid te implementeren dat gelijke kansen en respect bevordert. Het opnemen van diversiteit als een kernwaarde in de bedrijfscultuur is cruciaal.  
  • Diversiteitsdoelen: stel meetbare doelen voor diversiteit en houd voortgang bij om verantwoording af te leggen. Maar maak er niet simpelweg een afvinklijst van.
  • Cultuur: creëer een inclusieve werkomgeving door bewustzijn te vergroten over diversiteit en het bevorderen van open communicatie en respect voor alle medewerkers. 
  • Bewustwording: Investeer in trainingen die bewustwording creëren over vooroordelen en inclusiviteit bevorderen.
  • Recruitment: zorg ervoor dat wervingsprocessen breed zijn opgezet en gericht zijn op het aantrekken van diverse kandidaten. Dit kan worden bereikt door vacatures te verspreiden in verschillende community’s, te netwerken op diverse evenementen en stages aan te bieden aan ondervertegenwoordigde groepen. 
  • Carrièremogelijkheden: zorg voor gelijke toegang tot groeimogelijkheden en promotiekansen voor alle werknemers, ongeacht hun achtergrond. 
  • Mentorschap: Bied mentorprogramma's aan die talent uit diverse achtergronden ondersteunen en bevorderen. 
    Door deze benaderingen te omarmen, kun je als IT-bedrijf een omgeving creëren waarin diversiteit niet alleen een doel is, maar een realiteit wordt. We zijn benieuwd naar aanvullingen hierop en naar concrete goede voorbeelden!

Wetten en regels 
In de Nederlandse context zijn er verschillende wetten en regels die gericht zijn op het bevorderen van diversiteit en inclusie op de werkvloer. Wetgeving op het gebied van diversiteit en inclusie in Nederland moedigt ook IT-bedrijven aan om proactief beleid te voeren dat gelijke kansen biedt en discriminatie voorkomt. Door deze wetten serieus te nemen en te integreren in hun bedrijfsstrategieën, kunnen IT-organisaties een diverse en inclusieve cultuur bevorderen die bijdraagt aan het succes op lange termijn. 


Wat maakt het lastig? 
Maar laten we eerlijk zijn, diversiteit bereiken in de IT-branche kan een uitdaging zijn. Soms is het alsof we vastzitten in een cyclus van dezelfde gezichten en geluiden. Een belangrijke hindernis is het bestaande stereotype van een typische IT-professional – vaak gezien als een jonge, blanke man. Ook kunnen genderbarrières en onbewuste vooroordelen een rol spelen bij werving en promoties. 
 
Twee vragen aan jou 

Hoe komen we samen verder in de regio Utrecht?  
Hoe komen we verder in de regio Utrecht als het gaat om diversiteit en inclusie op de IT-werkvloer? Daarover organiseren we binnenkort een rondetafel. Heb je na het lezen van dit artikel ideeën en ervaringen die gedeeld moeten worden? Laat het ons weten! Stuur een berichtje naar: karianne.vermaas@u-techcommunity.nl 


Heb je een goed voorbeeld? 
Goede voorbeelden laten zien, doet goed volgen. Daar geloven we bij U-TECH community in. We horen ook graag over goede voorbeelden, zodat we ze kunnen delen. Zo weten we dat een aantal bedrijven al intensief bezig zijn met het thema. Hebben we jouw IT-bedrijf nog niet op de radar? Stuur een berichtje naar: karianne.vermaas@u-techcommunity.nl