De vraag naar ICT-talent is groot. Toch blijkt het vinden van geschikt personeel voor veel bedrijven een uitdaging. Tegelijkertijd staat er een grote groep gemotiveerde mensen te trappelen om aan de slag te gaan in de sector, mensen die zich hebben omgeschoold, met een niet-Nederlandse achtergrond, of zonder ‘klassiek’ HBO- of WO-diploma. Waarom komen die werelden zo moeizaam bij elkaar?
Wij geloven dat de oplossing begint met anders kijken. Niet op basis van cv’s, diploma’s of functietitels, maar op basis van vaardigheden, motivatie en potentie.
Het idee: speeddaten met techtalent
Daarom organiseerden we samen met TechMeUp een matchmaking-event waarbij bedrijven en zij-instromers uit het ICT-traject van TechMeUp in gesprek gingen. Tien kandidaten, vijf bedrijven, acht minuten per gesprek. Kort, maar krachtig.
De gesprekken waren open, energiek en gelijkwaardig. Bedrijven gaven vooraf aan welk profiel ze zochten, waarna we de best mogelijke match maakten met de kandidaten. Sommigen waren net klaar met hun omscholing tot back-end developer of data-analist. Anderen brachten jarenlange werkervaring uit een ander vakgebied mee. De gemene deler? Ambitie en de wil om hun plek in de ICT-sector te veroveren.

Van nerveus naar nieuwsgierig
Natuurlijk waren er zenuwen. Voor veel kandidaten was het hun eerste directe gesprek met een ICT-werkgever. Maar juist de informele setting zorgde voor ontspanning. Er werd gelachen, goede vragen gesteld, en er zijn zaadjes voor vervolggesprekken geplant.
We hoorden van bedrijven dat ze positief verrast waren over de diversiteit aan achtergronden, de nieuwsgierigheid van de kandidaten en het enthousiasme waarmee zij zich presenteerden. Het bevestigde wat we al langer zien in de praktijk: vaardigheden, leergierigheid en werkhouding zijn minstens zo belangrijk als het perfecte cv.
Skills based werven: geen toekomstmuziek
De arbeidsmarkt beweegt richting skills based werven, en terecht! Want het klassieke CV laat lang niet altijd zien wat iemand echt kan. Zeker niet bij zij-instromers. In plaats van te zoeken naar ‘de perfecte kandidaat’, is het effectiever om te kijken: welke skills zijn nodig voor deze rol? Welke vaardigheden kunnen we later intern aanleren? Welke soft skills maken het verschil in een team?
Door gesprekken te voeren op basis van skills, motivatie en leervermogen ontstaat er ruimte voor een andere blik. En daarmee voor een inclusievere, eerlijkere en sterkere arbeidsmarkt.
Niet denken in termen van óf, maar én
Bedrijven hoeven geen concessies te doen aan kwaliteit om meer divers te werven. Diversiteit is geen maatschappelijk doel los van het bedrijfsbelang, het ís een bedrijfsbelang. We weten dat divers samengestelde teams innovatiever zijn, dat werknemers die een kans krijgen vaak loyaal en betrokken blijven, en dat organisaties beter presteren als ze breed kijken naar talent.
De mismatch op de Utrechtse ICT-arbeidsmarkt vraagt dus om een andere aanpak. Niet kiezen tussen óf ervaring óf motivatie. Niet óf beheersing van de Nederlands taal óf harde techskills. Alles is te ontwikkelen.
Op naar de volgende ronde!
Deze speeddatesessies zijn wat ons betreft het begin van een reeks. Want we zagen wat er gebeurt als je mensen écht de ruimte geeft om zichzelf te laten zien. En hoe waardevol dat is voor werkzoekenden én werkgevers.
Dank aan TechMeUp voor de samenwerking, aan de bedrijven voor jullie openheid en vertrouwen, en aan de kandidaten voor jullie lef, energie en ambitie.
Wil je als werkgever ook meedoen aan een volgende speeddate of meer weten over skills based werven? Neem contact op met Hiske Lahuis.


