Aansluiting niet optimaal
Volgens de aanwezigen is dat zeker voor de publieke onderwijsinstellingen niet zo makkelijk. De goede match maken tussen afgestudeerden en benodigde ICT-functieprofielen van werkgevers laat nog te wensen over. In alle opleidingen wordt het bedrijfsleven zeker wel betrokken bij het uitvoeren van projecten en opdrachten in de lessen om die aansluiting te vinden, maar dat is nog lang niet optimaal, aldus de groep. Terwijl de goede voorbeelden er wel degelijk zijn bv. bij het ROC of de MKB werkplaats.
Fonds wellicht een uitkomst
Zowel de onderwijsinstellingen als werkgevers hebben een verantwoordelijkheid te nemen in de ontwikkeling van werknemers. Een mogelijke oplossing kan zijn dat er een onafhankelijke partij zou moeten zijn die de ICT-branche goed in beeld kan brengen, met ook een duidelijke uitleg van de functieprofielen. Zo wordt het voor zowel potentiële omscholers als voor werkgevers inzichtelijker.
Ook de oprichting van een onafhankelijk fonds kan een oplossing bieden, zoals bijboorbeeld in Eindhoven. Dit fonds is er voor mensen met een kleinere portemonnee die overwegen een omscholingstraject in te stappen. Niet zozeer de kosten voor de omscholing als wel het gebrek aan inkomsten tijdens die periode, werpen namelijk drempels op om te starten. Daar zou, zoals ook in andere branches, een fonds voor moeten bestaan aldus aanwezigen waar zowel de overheid, het onderwijs als het bedrijfsleven in bijdraagt.