home / nieuws / Je werknemers laten (om)scholen naar ICT-beroepen? Het U-TECH mkb loket helpt je

Je werknemers laten (om)scholen naar ICT-beroepen? Het U-TECH mkb loket helpt je

17 januari 2022

De ontwikkelingen in de ICT gaan heel hard. Je werknemers (om)scholen richting ICT-beroepen kan een goede stap zijn om als mkb bij te blijven. En er zijn subsidies voor! Maar waar vind je ze, welke subsidie is voor jou en jouw werknemers geschikt? Het U-TECH mkb loket helpt je op een laagdrempelige en praktische manier. Marjolijn Zwetsloot, directeur van Utrecht Tech Community vertelt meer over het hoe, wat en waarom.

 

Waarom zou je je werknemers scholen in ICT?
“ICT ontwikkelt zich zo hard, terwijl ICT personeel op dit moment heel lastig te vinden is. Kijk daarom ook eens naar je eigen mensen. Je kunt je werknemers laten omscholen richting ICT-beroepen. Dat kan ook parttime, waarbij iemand bijvoorbeeld werkt aan de marketing van je bedrijf, maar ook ICT-activiteiten op zich neemt.  En je kunt kiezen uit opleidingen, die speciaal gericht zijn op werkende mensen. Je bent je werknemers dus niet opeens kwijt, omdat ze de schoolbanken in gaan. Er zijn opleidingen voor én er is geld voor beschikbaar in de vorm van verschillende subsidies”.

 

Subsidieregelingen vindbaar en minder complex maken
“We zagen vanuit de Utrecht Tech Community dat ondernemers terughoudend zijn in het aanspreken van subsidies. Veel regelingen zijn niet goed vindbaar. Daarbij zijn ze vaak veel te complex. Als het zo ingewikkeld wordt, denken ondernemers vaak: ‘laat maar, ik moet ook gewoon nog ondernemen’. Ondanks de goede wil van beleidsmakers om goede regelingen te maken en van ondernemers om aan de slag te gaan, komen ondernemers en dit soort regelingen niet bij elkaar. Dat willen we met het loket veranderen. We gaan het minder complex maken, zodat ondernemers ook echt gebruik kunnen gaan maken van het geld dat beschikbaar is”.

 

Juist voor mkb belangrijk
“Grote bedrijven hebben al moeite om de snelle ontwikkelingen in ICT bij te houden, maar zeker voor kleine ondernemers is dat zo. En juist van die kleinere bedrijven hebben we er in Utrecht veel.  Het mkb is in de regio Utrecht sterk vertegenwoordigd en heel belangrijk voor de regionale economie. Mkb-ondernemers moeten dan wel alle ontwikkelingen op het vlak van ICT kunnen bijbenen. Maar waar haal je de tijd, kennis en middelen vandaan? Bij die vragen helpt het loket. Het zou mooi zijn als ondernemers het geld dat beschikbaar is voor het scholen van hun werknemers richting ICT-beroepen ook kunnen inzetten”.

 

Je kunt gewoon even (of langer) bellen
“We zijn ons ervan bewust dat er meer loketten zijn voor ondernemers. We houden ook contact met alle aanbieders daarvan, zodat er geen wildgroei en overlap ontstaat. Ons loket biedt nu informatie over alle relevante landelijke en regionale subsidies als je je werknemers wilt laten om- of bijscholen, maar je kunt ook onze mkb-subsidie-adviseur gewoon even bellen. Grote vragen, kleine vragen; dat maakt niet uit! De adviseur is zelf ook ondernemer, heeft alle relevante expertise en een enorm netwerk in de regio. En ook belangrijk: ze vindt het leuk om ondernemers op dit vlak verder te helpen. En het mooie is: deze adviseur heeft geen commerciële doelstelling. In ieder geval tot eind januari kun je zelfs helemaal gratis advies inwinnen. En bedenk: elke vraag is goed. We helpen je graag verder!”.