home / nieuws / NOVI Hogeschool neemt leiding in gebruik nieuwste AI-model

NOVI Hogeschool neemt leiding in gebruik nieuwste AI-model

20 december 2022

NOVI Hogeschool vernieuwt en verbetert haar onderwijs door gebruik te maken van GPT-3, een nieuwe kunstmatige intelligentietechnologie. NOVI Hogeschool is de eerste onderwijsinstelling in Nederland die dit model van AI (Artificial Intelligence) toepast in experimenten om het onderwijs effectiever en efficiënter in te richten. George Vlug, algemeen directeur van NOVI Hogeschool, is enthousiast: “Dit is een ongelooflijk grote stap voorwaarts in het verbeteren van het onderwijs. Als IT-opleider experimenteren we met de veelbelovende mogelijkheden van GPT-3.”

De AI-tool verwerkt informatie en analyseert het in een handomdraai. GPT-3 vertaalt elke vraag die je stelt of elke opdracht die je geeft binnen enkele seconden naar een uitgebreid antwoord. “Om onze studenten optimaal voor te bereiden op de toekomst is het belangrijk dat wij de nieuwste technologische mogelijkheden onderzoeken, zodat wij de best mogelijke onderwijservaring kunnen bieden”, vertelt Vlug. Het intelligentiemodel lijkt zo hoopgevend dat de opleider bezig is met het opzetten van drie pilots.

NOVI test GPT-3 op het automatiseren van persoonlijke begeleiding van de studenten die aansluit op de individuele leerbehoeften. Daarnaast onderzoekt NOVI of het AI-model in staat is om kwalitatief goede cursussen te ontwikkelen wat efficiencyverhoging tot gevolg heeft. Met de derde pilot gaat de opleider na of zij gebruik kan maken van het AI-model om werkstukken te beoordelen en studenten van goede feedback te voorzien. “Met deze drie pilots testen wij of GPT-3 adaptief onderwijs naar een hoger niveau tilt.”

Hoogwaardig onderwijs staat hoog in het vaandel bij NOVI Hogeschool. Daarom kijkt de opleider kritisch naar de uitkomsten van haar experimenten. Ook onderzoekt zij de nieuwe rol van opleider in een maatschappij waar tools als GPT-3 vrij beschikbaar zijn. NOVI biedt transparantie gedurende het hele proces en deelt haar bevindingen en ervaringen met geïnteresseerden. In Studio NOVI doet de opleider verslag van het hele proces. In meerdere podcastafleveringen neemt NOVI haar luisteraars mee in haar vele experimenten, haar bevindingen en stelt de opleider kritische vragen rondom ethische en juridische vraagstukken.

Over NOVI Hogeschool

NOVI Hogeschool is de oudste ICT-opleider van Nederland. De opleider verzorgt cursussen, bootcamps en hbo-opleidingen in de richting van Software Development, Cyber Security en Data Enginering. Studeren bij NOVI betekent online en flexibel studeren. NOVI is gevestigd in Utrecht en Maastricht waar studieplekken zijn en meetups plaatsvinden.

Over GTP-3

GTP-3 staat voor Generative Pretrained Transformer 3. De AI-tool is ontworpen door OpenAI om taaltaken uit te voeren. Het model is in staat om teksten en afbeelden te genereren. Het is een van de grootste AI-modellen voor taalverwerking tot nu toe.