home / nieuws / Omgeschoold naar IT binnen de Volksbank: Ik kan ook echt iets bijdragen

Omgeschoold naar IT binnen de Volksbank: Ik kan ook echt iets bijdragen

18 december 2023

We hebben het ook bij U-TECH community veel over omscholen. Maar wat houdt dat precies in? Jesse van Bijnen werkt bij de Volksbank en schoolde zich met verschillende trainingen en doorzettingsvermogen om en werkt op dit moment als requirement engineer. “Soms was het best pittig, maar mijn werk in de IT is heel leuk en ik kan ook echt iets bijdragen”

De eerste keer samenwerken met developers

“Ik werk al een tijd bij de Volksbank en heb verschillende rollen gehad. Ik was vanuit de businesskant betrokken en verantwoordelijk voor processen. Op een gegeven moment kwam ik in een team waarin zowel business als IT zat. Het was de eerste keer dat ik samenwerkte met developers. Wat wij bedachten, dan kon het IT-team ook echt maken. Dat vond ik fascinerend om te zien. En ik bleek dat zelf ook te kunnen!”

Als ik dit kan, kan ik nog veel meer!

“Een eerste technische opdracht voor mij binnen de Volksbank was voor de afdeling communicatie. Daar ging ik werken met een document-generator, waarbij ik brieven moest samenstellen op basis van verschillende variabelen. Er waren wel developers aan boord, maar die waren vaak Engelstalig. En voor deze communicatie-opdracht zochten ze naar Nederlandstalige developers. Ik ben er toen vrij bleu ingestapt en heb er wel een paar weken mee gestoeid. Ik kon intern hulp vragen en heb het verder zelf uitgevonden en het is gewoon gelukt! En toen dacht ik: als ik dit kan, dan kan ik nog wel meer! Ik wilde meer projecten en ook andere codetalen leren.”

Met cursussen en trainingen een basis opgebouwd

“Ik heb geen 4-jarige Informatica-opleiding. Dus soms twijfelde ik nog wel of ik de nodige basiskennis wel heb. Maar ik heb een gezin en heb echt geen tijd om 4 jaar terug te gaan naar de schoolbanken. Aan de andere kant: er zijn ook veel experts binnen de Volksbank, waar ik van kan leren. Om een basis te krijgen heb ik bijvoorbeeld een cursus Java gedaan. Daarmee wist ik al iets, en die cursus bleek later nog veel waardevoller. Ik heb er veel aan gehad, omdat veel programmeertalen toch op elkaar lijken. Al snel kon ik ook al echt iets bijdragen in verschillende projecten binnen de Volksbank. Nu maak ik als requirement engineer de vertaling tussen business en developers.”

Door intern opleiden blijft expertise binnen

“Mijn werkgever geeft me alle ruimte om me te ontwikkelen en ik mag veel trainingen volgen. De volgende trainingen staan al gepland voor volgend jaar. Het behalen van certificaten zijn voor mij en mijn werkzaamheden heel belangrijk. Voor de Volksbank is het ook mooi, want door intern mensen op te leiden, hoeven er geen externen te worden ingehuurd. Zo houden ze de kennis en expertise binnen.”

Groot, divers team

“Op dit moment zit ik in een groot, divers team. In het begin was ik de enige vrouw. Heel anders dan in de teams waarin ik eerder zat. Daar had ik echt vriendinnen, gingen we winkelen. Met mijn huidige collega’s doe ik dan niet. Maar het zijn echt heel aardige collega’s met andere interesses. Ook dat verrijkt mijn wereld. Het zijn in ieder geval niet de echte IT-nerds, zoals sommige mensen verwachten.”

Ik ben toch niet technisch? Toch kan ik echt iets bijdragen!

“Ik dacht altijd: Ik ben helemaal niet technisch. Ik heb niets met stekkers enzo. Maar er zijn zoveel verschillende niveaus van IT. Wat ik mooi vind om te zien is dat je zoveel met IT kunt maken. Als je net als ik analytisch bent en resultaatgericht, en je wilt iets anders in je werk, dan zou je het gewoon een kans moeten geven. Je maakt concrete producten, je verrijkt je wereld want je doet nieuwe dingen, je kunt soms lekker in je eigen hokje knutselen en je doet zinvol werk. Het is soms best pittig, maar vind mijn werk in de IT nu heel leuk en ik kan ook echt iets bijdragen.”

 

Wil je meer weten over omscholen?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om om te scholen richting ICT? Kijk dan vooral even naar de opleiders in de regio Utrecht op de website van U-TECH community.