home / nieuws / Toekomstbestendige carrières voor IT-studenten: HU Werkbijjestudie en U-TECH slaan handen ineen

Toekomstbestendige carrières voor IT-studenten: HU Werkbijjestudie en U-TECH slaan handen ineen

17 mei 2023

U-TECH community en HU Werkbijjestudie slaan de handen ineen om studenten te verbinden met het ICT beroepenveld in de regio Utrecht. Dit partnerschap is gunstig voor zowel HU studenten als de partners van U-TECH community en stelt hen in staat om gezamenlijk doelen te bereiken. Directeur van U-TECH community Marjolijn Zwetsloot en Ramses de Groot, Projectmanager bij HU Werkbijjestudie zijn enthousiast over deze samenwerking.

Verbinding

​“U-TECH community staat voor IT-talent en innovatie en dat komt voor ons samen bij Werkbijjestudie”, laat Marjolijn weten. Ook Ramses is het daar volledig mee eens. Die benadrukt dat U-TECH een groot netwerk heeft in de Utrechtse tech wereld dat behoefte heeft aan IT-talent voor groei en innovatie. Het talent dat zij zoeken, studeert onder andere aan de Hogeschool in Utrecht. “Daarom maken we heel graag de verbinding zodat werkgevers en studenten elkaar kunnen vinden en talent voor de regio behouden blijft.” 

Verandering

Dankzij de samenwerking krijgen studenten in Utrecht de kans om te werken in een toekomstgerichte sector op het 
gebied van IT, bijvoorbeeld via een bij- of startersbaan kunnen. “Ons platform biedt bedrijven een gemakkelijke toegang tot deze talentvolle studenten, waardoor we samen het 'talent' van nu en in de toekomst kunnen ontsluiten. De ICT-bedrijven zelf zullen ook positieve veranderingen merken. Employer branding wordt namelijk belangrijker dan ooit”, vertelt Ramses. IT-bedrijven die zich verbinden aan U-TECH community en HU Werkbijjestudie zullen daar de vruchten van plukken. 

Vermijden

Tijdens de samenwerking tussen HU Werkbijjestudie en U-TECH community zijn er volgens Ramses een aantal dingen die er juist niet moeten gebeuren. “Allereerst stop met traditioneel werven en selecteren, maar luister en maak vroegtijdig kennis met aankomend talent. "We moeten geen ad-hoc personeelsbeleid voeren, maar duurzame contacten en verbindingen leggen met potentieel Human Capital. Er is geen one-size-fits-all aanpak, want zowel de huidige als toekomstige generaties willen maatwerk en aandacht.” Als laatste punt benadrukt Ramses dat we risico's niet moeten vermijden, fouten maken is juist nodig. “Wat we vooral wel moeten doen met deze samenwerking is elkaar inspireren en verder helpen, weten wat we vragen van IT-talent en dat waar mogelijk aanbieden in het onderwijs, samen met studenten werken aan vernieuwing en vooral ook plezier hebben met elkaar!’ vertelt Marjolijn enthousiast. 

Toekomst

In de toekomst hopen ze beiden dat ze talentvolle studenten verder hebben geholpen met mooie informele leerervaringen die te verzilveren zijn in een eerste toekomstbestendige baan. Ze willen inspiratie geven om talent in de regio beter te ontsluiten en te behouden. Een aantrekkelijke propositie ook voor alumni en als startpunt voor Leven Lang Ontwikkelen (LLO). Dit zou een mooie uitkomst zijn van deze waardevolle samenwerking tussen HU Werkbijjestudie en U-TECH community.