home / nieuws / UDECIDE: IT-bedrijven zijn misschien niet zo saai als ze lijken!

UDECIDE: IT-bedrijven zijn misschien niet zo saai als ze lijken!

16 mei 2023

Op 17 t/m 20 april 2023 organiseerden de NUOVO Scholen – 15 scholen voor openbaar voortgezet onderwijs Utrecht – een week waarin 250 leerlingen in de leeftijd van 12-17 jaar met elkaar, van elkaar én met de stad Utrecht leerden. In verschillende challenges gingen de scholieren aan de slag. Een van de vraagstukken was door U-TECH community aangedragen. Onze vraag aan de scholieren: Vind je IT-bedrijven ook zo saai? Help hen om een beter beeld van zichzelf neer te zetten!

Mooie bedrijven werkten mee aan de U-TECH challenge

We vonden Utrechtse bedrijven Oracle, Capgemini, VodafoneZiggo en Conclusion bereid om de scholieren te ontvangen op hun kantoren en een presentatie te geven over wie ze zijn en wat ze doen. De bedrijven pakten uit met mooie presentaties en lekkernijen. Ze vertelden over de deelname aan Pride en lieten simulators en Formule1-auto’s zien. De scholieren lieten zich natuurlijk niet zomaar inpakken.

Wat zijn dat nou voor bedrijven?

De jongeren vroegen zich af: zijn het vooral bedrijven waarbij alle medewerkers in een dikke Tesla rijden, alle avonden en weekenden doorwerken (met pizza), en maken ze vooral oplossingen die ervoor zorgen dat een kleine groep mensen steeds meer geld kan verdienen? Of zijn het bedrijven die vooral uit zijn op het creëren van een mooiere wereld? Een mooi, slim, schoon, groen, gezond Utrecht? Of is het meer een combinatie van beelden?

Wat is nou waar? Hoe kom je daar achter en wat ís dan het beeld van Utrechtse IT-bedrijven? Daarmee gingen de scholieren in deze challenge aan de slag.

Eye-openers en tips tijdens de afsluitende expo en presentatie

Op de laatste dag presenteerden de scholieren aan ons wat ze gedaan en geleerd hadden. De groepjes hadden verschillende aanpakken. De ene groep ontwikkelde een concept voor een app, die jongeren helpt met de keuze voor IT-bedrijven. Waar liggen je interesses en je vaardigheden en welk bedrijf past daar dan bij?  De andere groep had de nodige tips voor de bedrijven hoe ze beter (visueel!) kunnen communiceren met jongeren over wat IT-bedrijven nou precies doen.

Alle scholieren kregen een veel beter beeld van IT tijdens de challenge. “Het is veel breder dan gedacht; van Formule 1 tot mobiele telefoons, overal zit IT in!” Dat geeft mogelijkheden voor verschillende mensen om aan de slag te gaan bij dat soort bedrijven. De bedrijven zelf waren veel groter dan ze in eerste instantie dachten; “ze zitten overal behalve op Antarctica”, “ze zijn groter dan Microsoft” en “Ze luisteren echt goed naar de klanten en zitten in een supervet gebouw”.

Ze zijn nog niet allemaal van plan om in de IT te gaan werken. De bedrijven kregen als belangrijke tip mee om hun communicatie ook op jongeren te richten, via social media. En goed te laten zien  hoe breed IT is en wat de mogelijkheden allemaal zijn om later te werken voor een IT-bedrijf. Ook al duurt dat soms nog heel lang; ze willen graag zien hoe leuk en interessant het is om voor dit soort bedrijven te werken. Doe dat met leuke filmpjes en pakkende beelden. Laat zien wat allemaal IT is en dan op zo’n manier dat je het als scholier begrijpt en echt vet vindt. Tenminste één van de bedrijven is over zo’n 5 jaar een potentiële manager rijker 😊

Geslaagd en vervolgd

Wat ons betreft een geslaagd event en gesprekken tussen jongeren en IT-bedrijven verdienen een vervolg. Het imago van IT en de mogelijkheden op de ICT- arbeidsmarkt in de regio ontstaan immers al op jonge leeftijd! We bekijken vanuit U-TECH community dan ook graag samen met de deelnemende bedrijven hoe we dit een vervolg kunnen geven.