De vraag naar digitaal vaardige medewerkers in de regio Utrecht is groot, maar vacatures voor ICT-instapbanen blijven vaak onvervuld. De Routekaart ICT Instapbanen helpt arbeidsbemiddelaars, werkzoekenden en werkgevers om deze functies succesvol in te vullen. Samen brengen we vraag en aanbod in balans en benutten we de kracht van onbenut talent.

Wat is de Routekaart ICT Instapbanen?
De Routekaart is een praktisch en overzichtelijk hulpmiddel waarin we de weg wijzen naar werk in de ICT. Werkgevers en arbeidsbemiddelaars vinden hier niet alleen de benodigde vaardigheden en opleidingsvereisten, maar ook concrete regelingen en subsidies die helpen om kandidaten klaar te stomen voor een toekomstbestendige functie.

Aanleiding van het project
De gemeente Utrecht en U-TECH comminty zien kansen om in de regio werkzoekenden en soms hun werkgevers te ondersteunen richting werk in de ICT. Tegelijkertijd zoeken werkgevers naar gemotiveerde kandidaten voor ICT-instapbanen. Met deze routekaart slaan we een brug tussen kansen voor mensen en de groeiende behoefte aan ICT-skills in de regio.

Wat biedt de routekaart?
De routekaart is meer dan een lijst met stappen: het is een hulpmiddel met maatwerk. Werkgevers en arbeidsbemiddelaars vinden hier onder andere:

  • Een helder overzicht van benodigde ICT-vaardigheden en mogelijke ontwikkelpaden
  • Informatie over financiële ondersteuning (subsidies en regelingen)
  • Mogelijke opleidingen en cursussen, inclusief omscholingstrajecten

Contact en meedoen
Wil je aan de slag met de routekaart of bijdragen aan dit project? We horen graag van je! Neem contact op met Daan Oldenhof voor meer informatie, praktische ondersteuning of een gesprek over wat de routekaart voor jouw organisatie kan betekenen.


Update 30/05: Studenten delen eerste inzichten voor de ‘Routekaart ICT-instapbanen’

Drie groepen studenten Communicatie en Multimediadesign van de Hogeschool Utrecht zijn druk bezig geweest met het verkennen van de behoeften en kansen rondom ons project ‘Routekaart ICT-instapbanen’. Hun tussentijdse inzichten leveren waardevolle richtingen voor de uitwerking van de routekaart en laten zien waar de kansen én uitdagingen liggen. 

Lees hier het hele bericht

Update 25/01: Samen bouwen aan de routekaart

Tijdens drie workshopsessies hebben we waardevolle input opgehaald met een brede groep betrokkenen: van arbeidsbemiddelaars en werkgevers tot opleiders en beleidsmakers. Dank voor jullie scherpe vragen, praktijkvoorbeelden en inzichten. Een sfeerimpressie van de sessies is te vinden op LinkedIn, kijk hier voor de eerste, tweede en derde sessie.

Wat uit deze sessies duidelijk werd: de kracht van de routekaart zit in het leggen van verbindingen. Niet alleen tussen kandidaat en instapbaan, maar ook tussen instapbaan en opleiding, en tussen opleiding en financieringsmogelijkheden. Daar komt veel bij kijken: de persoonlijke situatie van een kandidaat beïnvloedt immers welke opleiding realistisch is, en welke route kansrijk. Denk aan werkervaring, leervaardigheid, tijdsbeschikking of toegang tot financiering.

Op basis van de sessies is een eerste overzicht gemaakt van instapbanen met daarbij per niveau passende (korte) opleidingen. Langdurige voltijdopleidingen zijn bewust buiten beschouwing gelaten: voor de meeste kandidaten zijn die op dit moment niet haalbaar of passend.