home / nieuws / Nieuwsbrief | maart 2024

Nieuwsbrief | maart 2024

28 maart 2024

De dagen worden langer, de natuur ontluikt en ook wij zien nieuwe kansen op ons terrein: scholing en digitalisering. Ook zijn we druk bezig met mooie AI-projecten: van het ondersteunen van ondernemers, het omscholen van werkenden tot coaching voor startups en scale-ups. We delen in deze update frisse inzichten over de digitaliseringsreis van het mkb, waaruit blijkt dat er zowel bereidheid als belemmeringen zijn om te innoveren. Ons doel? Het ondersteunen van groei en het wegnemen van drempels voor een gezonde ICT arbeidsmarkt.

MKB regio Utrecht: wel mogelijkheden, geen haast met digitalisering

Op basis van 20 gesprekken met Utrechtse ondernemers bracht Sterre Hijlkema in opdracht van gemeente Utrecht in kaart met welke vormen van digitalisering zij aan de slag willen, welke drempels ze daarbij ervaren en waarbij ze hulp kunnen gebruiken. Wat blijkt? Ondernemers zien over het algemeen mogelijkheden voor digitalisering voor hun onderneming. Er is echter geen spoed of hoge noodzaak voelbaar bij de meeste ondernemers. Verder zijn gebrek aan financiering en kennis belemmeringen voor ondernemers om met digitalisering aan de slag te gaan.  

De resultaten delen we vanuit U-TECH community graag!

Lees de U-TECH Insights

Regiovisie aanpak tekort ICT professionals

Het kabinet heeft zich als ambitie gesteld om in 2030 te zorgen voor 1 miljoen ICT-geschoolde professionals om te kunnen voldoen aan de te verwachte vraag van de arbeidsmarkt. Vanuit de Human Capital Agenda ICT (HCA ICT) werken regionale en landelijke bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen al sinds 2014 samen aan deze enorme opgave. Concreet wil het Rijk dat elke HCA ICT-regio een beleidsvisie heeft en beschikt over een regionale infrastructuur van initiatieven die samenwerken om voldoende ICT-professionals op te leiden, om en bij te scholen voor de regionale arbeidsmarkt. U-TECH community en stichting ICT Campus bouwden in de afgelopen jaren actief aan deze infrastructuur, met name voor de tekortsectoren in de ICT. Ze slaan nu de handen ineen om samen met relevante stakeholders in de regio deze beleidsvisie op te zetten en om te zetten in een concreet plan. To be continued! Vragen? Marjolijn.zwetsloot@u-tech-community.nl 

7 maart 2024 U-TECH MEET UP XL | Report

Op 7 maart organiseerden we weer onze eigen MEET UP XL met het thema Verborgen Talent. Diverse sprekers en partners van U-TECH community droegen bij aan deze waardevolle middag. 
Deze keer gemist of benieuwd naar wat in de break-out die je moest missen is verteld? Lees dan snel het verslag! 

Lees meer

Meet the team: Susanne van Grinsven

We spreken vaak van onbenut arbeidspotentieel, maar wie zijn dat dan en welke behoefte hebben zij? En wat is dan de meest optimale manier om hen naar werk in de ICT te begeleiden? Met deze vragen mag ik als programmamanager voor U-TECH projects aan de slag.  U-TECH projects zet zich in voor 4 wijken in Utrecht: Overvecht, Zuidwest, Noordwest en Zuid, en de aangrenzende bedrijvenzones. 

Maak kennis met Susanne

Save the date: 13 mei kennissessie
AI en de impact op je bedrijfsvoering

Iedereen praat over AI! Ben je benieuwd hoe AI de manier waarop we zakendoen transformeert en wat dit betekent voor je bedrijfsvoering? U-TECH community, advocatenkantoor Van Diepen Van der Kroef en verzekeraar CHUBB organiseren een kennissessie op 13 mei. 

Info & Aanmelden

Diversiteit & inclusie in de IT  

‘Het stimuleren van Diversiteit & Inclusie, zeker als blanke man, op middelbare leeftijd in een leiderschapspositie vereist een sterk bewustzijn dat ieder individu zijn eigen referentiekader heeft, ook t.a.v. stereotypes. Hij moet ervaren dat D&I wordt gestimuleerd. Dat vereist leiderschap en geeft een voorbeeld dat doet volgen’, aldus Pieter Versteegt SPARCK, IT opleider en mede-auteur van de laatste U-TECH Insight.

Lees hierin meer over de mogelijkheden om omscholingstrajecten en organisaties binnen de IT-sector inclusiever te maken

Lees deze U-TECH Insights

Welkom nieuwe partners: auticon en Azure Academy

U-TECH community is er voor ondernemers, opleiders en overheden. We werken samen om de mismatch tussen vraag naar en aanbod van ICT-talent in de regio Utrecht op te lossen. We verwelkomen 2 nieuwe partners in ons netwerk: auticon en Azure Academy. Zij zetten zich in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te krijgen in de ICT in de regio Utrecht. 

Azure academy stelt zich graag uitgebreider aan je voor!

Lees meer

Beschikbaar talent

Tijdens het Meet UP XL event kon je ze -via posters- al even ontmoeten: het talent dat met de steun van TechMeUp nu klaar is voor een baan in tech. Heb jij nog een leuke, onvervulde functie? Via TechMeUp kun je -helemaal gratis- een lijst met beschikbare kandidaten krijgen. Je hoeft alleen even te mailen naar saskia@techmeup.nl wat voor profiel je zoekt en/of in welke regio. Zo makkelijk kan het zijn!

Lees meer

Speeddate MKB Werkplaats

Samenwerkingspartner MKB Werkplaats organiseert op 23 april een Speeddate sessie. De MKB werkplaats heeft een breed en divers netwerk van docenten en projectleiders in een groot aantal opleidingen en die stellen ze graag aan je voor. Ben jij op zoek naar die ene opleiding die jouw bedrijf verder kan helpen? Stagiairs? Of vind je het leuk om mee te denken over onderwijs in jouw branche? Meld je dan snel aan!

Meld je aan

Agenda

Laat je inspireren op diverse events!  Kijk op onze pagina Agenda voor meer informatie en aanmelden

11 april   EdTech met AI in onderwijs | Beeld & Geluid, Hilversum 

12 april  Exodus Werkplein | Kanaal30, Utrecht

14 april  IT carrierebeurs | Jaarbeurs, Utrecht 

18 april  U-TECH community borrel | Dotslash 93, Utrecht

23 april Speeddate sessie MKB Werkplaats | Vechtclub XL Utrecht | aanmelden

24 april AI congres | De Rijtuigenloods, Amersfoort 

13 mei   Kennissessie AI impact op bedrijfsvoering | Dotslash, Utrecht